Hur ska jag prioritera? – läsarfråga

Jag tycker att det är svårt att veta vad jag ska prioritera först… Vi har ett ”extrarum”/gästrum där vi dumpar det mesta. Det skulle jag så klart vilja fixa mest av allt, men det skulle ta ganska många timmar att fixa… Men jag har andra saker också såklart som t ex en klädhög i tvättstugan med barnens urväxta kläder som bara tar en timme att fixa… Vad ska jag först prioritera? Ska jag dela upp extrarummet i fler olika punkter? Badrumsskåpet…. Det finns hur mycket som helst…

Therese

Denna fråga är en av de vanligaste jag får – både av läsare och när jag blir intervjuad. Therese beskrivning exemplifierar dessutom många hushåll där ute. Som alltid brukar jag råda att skriva ner saker. Detta har två syften. För det första så samlar du allt på ett ställe (pappret), vilket ger dig överblick och hjäper att prioritera. För det andra så lugnar det hjärnan. Så fort vi har skrivit ner något så känner hjärnan att den inte behöver komma ihåg det och släpper det. Så endast tack vare att du har skrivit ner något så känner du dig genast mindre stressad (samma sak när du ligger i sängen och blir stressad över att inte komma ihåg något på morgonen och när du skriver ner det så kan du somna).

När du har samlat allt på ett papper, börja dela upp större projekt om du känner att du inte kommer att mäkta med på en gång och rangordna vad som är viktigast att göras först, därefter osv. Du behöver inte rangordna allt. Du kan börja med att välja ut tre viktigaste saker eller t o m endast en. Men något måste du välja för att kunna sätta igång.

Du kan välja först det du tycker känns roligast för stunden, går lättast / snabbast att åtgärda eller är den största surdegen och därmed kommer att ge dig störst tillfredsställelse efteråt. Sätt igång på en gång eller boka in det i din kalender. Om du mot förmodan skulle få förhinder, omboka – aldrig avboka. Med en plan i kalendern kommer du mycket närmare ordningen där hemma!

/Paulina

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!