de små utgifterna

Det är alla de små utgifterna som gör stor skillnad

De flesta vill nog ha besparingar, men alla sparar ändå inte. Att vi inte sparar mer kan ha flera orsaker. Vissa av oss känner att det blir jobbigt att sätta oss in i var och hur vi ska spara pengarna. Andra kommer helt enkelt inte igång. Vissa tycker att de inte har marginaler för att kunna spara. Men oftast så har vi ändå en del möjligheter bara vi ser över de små utgifterna.

Jag fick 90 kr i veckopeng av mina föräldrar när jag gick på högstadiet (på 90-talet). Något mer på gymnasiet. Så jag var tvungen att börja jobba tidigt. Vid 13 års ålder så delade jag ut direktreklam. Sedan jobbade jag på en städfirma. Och under universitetstiden jobbade jag extra som översättare. Att ha lite och tjäna ihop sina pengar själv har sina fördelar.  Det lärde mig vikten av att spara. Och att verkligen fundera igenom varenda köp jag gjorde. Jag ville ju maxa mina inköp och upplevelser. Jag tror att det var redan då som jag kom på olika kriterier för mina inköp som jag har haft sedan dess.

När jag gör mina val så tänker jag varje gång om det är värt pengarna. Och om det är värt pengarna avgörs av lite olika saker: om det gäller kläder så tänker jag på hur ofta och hur länge jag kan ha plagget. Utifrån det känns det vettigt att lägga ner pengar på en ordentlig vinterjacka exempelvis, men inte en dyr partytopp. Jackan kommer jag ju ha på mig varje dag när det är kallt och partytoppen någon enstaka gång. Att dela en kostnad på antal gånger man tror att man kommer att nyttja något kan hjälpa till i en valsituation.

Socker: här finns det andra kriterier som man kan ta till när man ska bestämma om man ska köpa något. Alla vet ju att socker inte är bra. Så jag försöker tänka på hälsoaspekterna när jag ska ”unna” mig något sött. Det får mig att avstå många gånger. Annars så tänker jag att det jag köper som är sött verkligen ska vara exakt det som jag vill ha. Det får inte vara någon som helst kompromiss där. För det är först då jag känner mig riktigt nöjd med mitt inköp. Jag skapar även riktlinjer för mig själv vad en rimlig konsumtion är så att jag inte äter sött titt som tätt utan jag fokuserar istället på fredagsmys och kanske något på lördagen också. Det gör vi alla i familjen. Viktor brukar också tänka ut något som han vill ha och så vet han vad han har att se fram emot. Och så slipper vi tjafs om små inköp där emellan. Det blir både mer hälsosamt och mer ekonomiskt.

Sedan har vi andra små utgifter som ute-kaffe och fika i allmänhet. Det är mycket pengar som går till detta om man inte tänker sig för. Jag brukar tänka både utifrån situation och miljö. Ska jag köpa något ute måste jag få möjlighet att njuta av det ordentligt. Att bara slänga i mig något på 5 minuter är inte värt det. Jag ska ha gott om tid på mig för att njuta av det jag har köpt och jag ska konsumera det i lugn och ro själv eller i ett sällskap jag trivs med. Att äta eller dricka stående finns inte i min värld. För det första så får inte kroppen den där belöningskänslan när man bara slänger i sig något på språng. För det andra är det inte bra för miljön med tanke på förpackningar. Så det avstår jag också från.

Det kan också vara motiverande att se över sin lunchkonsumtion. Är det bara något som ska fylla magen så kan det verkligen vara värt att fundera över en matlåda om det går. Att ta med sig matlåda en gång i veckan istället för att köpa sin lunch på restaurang gör att vi kan spara ca 4000 kr per år. Det är ju mycket pengar! Och då pratar vi enbart om att ta med sig matlåda en gång i veckan.

de små utgifterna

Äta lunch ute eller matlåda?

Och när vi ändå är inne på temat mat och dryck – alkohol ute. En drink kostar lika mycket som en lunch. Och marginalnyttan för varje drink eller ett glas vin avtar för varje ny. Den första brukar vi njuta av. Därefter avtar smakupplevelsen. Så kanske hålla sig till en eller två drinkar? Bra för hälsan, bra för plånboken.

Dessa är bara några exempel på hur jag resonerar med mig själv och vilka riktlinjer jag har för mina inköp och min konsumtion. Så att det inte känns som att jag inte unnar mig saker utan känner mig smart i mina val i stället. Genom att sätta riktlinjer över hur och vad vi väljer att konsumera får det oss att bli medvetna om vilka val vi gör. Det ger dessutom en avgränsning, vilket gör att vi konsumerar mindre. Och de pengarna kan man använda till att spara och få dem att växa. De kan ofta hittas i de små obetydliga utgifterna som vi gör utan att egentligen tänka efter.

/Paulina

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!