Barnens scheman – läsartips

För ett tag sedan skrev jag om Viktors sommarschema, som blev en succé hemma hos oss. Kan även säga att veckorna hemma utan ett sådant schema var klart mindre lyckade, men det är en annan historia… Hur som helst. När jag delade det på Instagram så fick jag en massa tips från er om era scheman och jag tänkte att detta måste ju fler ta del av! Så detta blir en liten spinn-off:)

Linda hade ett härligt tips: ”Här hemma kör vi bingo! Ritar rutor på ett papper, 6×6st, sen skriver vi i alla sysslor vecka för vecka sen är det bara att köra! När man gjort en ruta får man kryssa för med ”sin” färg. Flest kryss får en egen godispåse på lördagen och de andra får dela. Får man en hel rad så ”får man söndagen” dvs. välja aktivitet eller vad som, om man vill göra den ensam eller med familjen. Är man fler med hel rad får man dela. Detta för vår 5 årings skull Funkar bra här för både vuxna å barn.” Hur kul lät inte detta? Jag sökte på bingobricka på nätet och hittade en massa typer av Bingobrickor. Man kan ju göra Bingo av allt. Otroligt kul!

Ett annat tips kom från Frida: ”Vi har kört en lista med utmaningar inför varje vecka. När man har klarat en utmaning får man en stjärna. Det har varit utmaningar som vi föräldrar velat (simma, läsa, skriva) och sånt som barnen velat (springa, hoppa, klättra). När veckan är klar har vi gått och köpt glass där de fått välja vad de vill. Inget krav på antal stjärnor utan bara att peppa dem att utmana sig. Fungerat fantastiskt bra. Och sen för nästa vecka så har vi tagit nya eller samma utmaningar. Första veckan på semestern körde vi ”min bror och jag”-utmaning då de fick stjärnor för att göra sjyssta saker mot varandra.”

Helena berättade också om att hon engagerade sina barn kring att hjälpa varandra och på så sätt samla poäng. ”Förra sommaren samlade barnen på ”P”. (Det började med att vi pratade om uppåtpuffar och nedåtpuffar) De uppmärksammade varandras positiva handlingar och fyllde i ”P” under respektive namn på en lista. De tävlade endast mot sig själva och föregående vecka. Det räckte som morot. En positiv handling kunde vara att man tog fram skedar även till syskonen i stället för bara till sig själv, till flingorna på frukosten. Det slutade med att även mamman fick en spalt- det gjorde att hon också blev bättre på det och det blev tydligt för alla.”

Just att få barnen att göra sjyssta saker mot varandra är en sådan underbar idé tycker jag. Den tar jag med mig. Viktor kan reta sig på Oskar ganska mycket emellanåt. Ibland är det svårt att få honom att förstå att det inte lönar sig att skrika åt en ettåring och att man inte kan ställa samma krav på en ettåring som på en åttaåring. Men Viktor är väldigt tävlingsinriktad så att göra det till en tävling att vara snäll mot sin lillebrorsa tror jag kommer att funka på honom:)

En annan läsare skrev följande: ”På loven gör vi ”jobblista” där olika sysslor i hemmet är värda olika pengar allt mellan 5-50kr. Det blir en extra slant i veckan, och föräldrarna får lite välbehövlig hjälp. Dessutom får barnen lite förståelse för allt JOBB man lägger ner i hemmet och hur fort det förfaller!!” Detta med att betala barnen för vissa hemmasysslor skrev jag om tidigare, och många var kritiska till det. Men att göra det på loven då?

Med inspiration av ovanstående tips har vi i alla fall landat i ett nytt schema, som vi kommer att försöka hålla oss till ett tag framöver. Få se hur det går:) Om ni har några fler tips på motiverande scheman för barnen så är de så klart supervälkomna!

/Paulina

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!