Hallförvaring för barn

Skapa bra förvaring i hallen – läsarbrev

”Hej Paulina!
Vi ska flytta till hus i sommar och flyttar från en lägenhet. Det problem vi har idag är att så fort vi kommer innanför dörren ska ALLT hända; kläder ska av (en 3-åring, en 5-åring, en mamma och en pappa), posten skall läggas nånstans, väskor ska läggas nånstans, någon måste direkt in på toa, matkassar ska in i köket…listan kan göras lång. Detta innebär att det mest hamnar på golvet och post och tidningar hamnar på närmsta bord innanför dörren, nämligen köksbordet. Och där blir det liggande. I veckor, om det vill sig illa.Jag vill ha en bra lösning för var vi ska placera post och tidningar utan att behöva gå in i huset, utan stanna i hallen. Likadant med avställningsytor i hallen. Vi kommer ha ett utrymme, ca 160 cm långt och 60 cm djupt som ska vara klädförvaring i hallen. Hur optimerar man skor, jackor, väskor till både barn och vuxna på det utrymmet? Man behöver åtminstone 3 jackor/skor var för att det ska runt.Har du några bra förslag för planering?

Tack för en bra blogg!”

Det här läsarbrev är ett bra exempel för andra på hur man ska tänka vad gäller förvaring i hallen. Så jag tänkte svara på det i ett inlägg (med tillåtelse).

För det första så är det toppen att just kartlägga vad det är som inte fungerar och vad du behöver åtgärda. Precis som det beskrivs i brevet. Det är först när vi har klart för oss vilka flöden vi har och vad det är som inte fungerar som vi kan hitta smarta lösningar. Att endast säga att det är rörigt hjälper inte så mycket. Så försök att vara så exakt som möjligt.

Det är dessutom så träffsäkert beskrivet ovan. Allt ska ju hända när man kommer innanför dörren. Och saker och ting ska läggas någonstans. Därför är det viktigaste att att just bestämma vad detta ”någonstans” innebär. I det här fallet är det viktigt att hitta bestämda platser år barnens kläder, post och väskor.

Jag tycker att hallen ska organiseras efter användare. Alltså att alla som bor i hushållet ska ha bestämda platser där de hänger upp sina kläder, lägger sina skor, väskor, vantar och mössor. Har man små barn ska deras klädförvaring vara i barnens höjd, så att de kan ta och lägga tillbaka sina kläder själva. För kläder behöver hängare vara uppsatta i barnens höjd.

Hallförvaring för barn - läsarbrev

Min hall, där Viktor har en hängare för sina kläder i hans höjd så att han både kan ta sina jackor och hänga tillbaka dem själv. Från boken ”Förvara smart – organisera ditt hem”. Foto: Ulf Huett

Sedan är det bra att ha en eller två korgar där man kan förvara mössor, vantar och sjalar. Samma sak här – lägre ner för barn och högre upp för vuxna.  Det kan se ut som på bilden nedan. Och så ska det vara uppmärkt så klart:)

  

Fotokälla: Pinterest. Vad gäller väskor så är frågan om de behöver vara i hallen, speciellt om den är trång. Men går det kan de med fördel hängas upp så att de inte ligger på golvet. Väskor som ligger på golvet ger ett stökigt intryck och tar dessutom mer plats än om de hängs upp, alternativt läggs på  en hylla.

Då kommer vi till posten. Vill man ha den i hallen så är det viktigt att skapa en lösning för det, precis som för allt annat. En enkel posthållare helt enkelt, som man antingen kan hänga upp på väggen eller ställa på en hylla.

Hallförvaring - posten

En posthållare kan enkelt samla posten på ett ställe. Från boken ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”. Foto: Ulf Huett

Väljer man att förvara posten i hallen som ett första steg så är det väldigt viktigt att man har en rutin kopplat till detta, så att posten inte blir bortglömd där. Annars är risken stor att du endast skapar en ny avlastningsyta. En rutin för posthantering kan vara att du hämtar posten från posthållaren senare på kvällen och sorterar upp den, exempelvis genom att gallra bort det som ska kastas och lägga räkningar till ”räkningar att betala” facket om du inte vill betala dem direkt utan i klump i slutet på månaden.  På så sätt glöms posten inte bort i hallen och hamnar heller inte på köksbordet. Förstår ni hur jag menar?

Hoppas att detta fungerade som lite vägledning på hur ni kan lösa era förvaringsutmaningar i hallen där hemma. Som sagt:

  1. Kartlägg nuläget – irritationsmomenten, flaskhalsarna mm.
  2. Hitta förvaringslösningar som passar er
  3. Skapa rutiner kring dessa förvaringslösningar så att den nya ordningen också håller på sikt

/Paulina

Vill du läsa mer i detalj om hur du kan skapa en bra rutin och förvaring för posthantering så har jag skrivit ett inlägg om detta.

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!