pengar

Har du ordning på dina pengar?

Många blir matta vid själva ordet, men är det något man verkligen ska ha ordning på så är det sina pengar. Även om pengar är inte allt så kommer vi inte ifrån att de påverkar mycket av våra liv.

Senast för någon dag sedan läste jag om en Sifo undersökning som visade att en av fyra svenskar inte har tillräcklig kunskap om sin privatekonomi. Hur kommer det sig att vi prioriterar bort en sådan viktig fråga som verkligen påverkar oss? Jag tror att det handlar om precis samma sak som alltid när det kommer till att skapa ordning. Ofta vet man faktiskt inte var man ska börja. Och då gäller det att göra det så enkelt som möjligt och sänka alla trösklar för att lätt kunna komma igång.

Jag tror att det där psykologiska motståndet mot att ta tag i privatekonomin har att göra med att det känns för stort och allt är ju viktigt. Pension är viktigt, bolån är viktigt, sparande är viktigt – både för sig själv och för barnen. Och vart går mina/våra pengar till egentligen? Allt detta kan kännas överväldigande och ge oss en klump i magen. Så vad ska man börja med? Och hur ska man göra? Jag brukar alltid tipsa om att antingen börja med den största surdegen eller med något som är lätt och snabbt ger resultat för att komma igång. I det här fallet så är det ganska bra att börja med nuläget. Alltså att få koll på sina utgifter. Det är först när vi vet vad vi spenderar våra pengar på som vi kan börja påverka detta. Om vi exempelvis vill spara mer eller börja spara så känns det mer möjligt när vi konkret vet vilka utgifter vi har.

pengar

Så om du känner att du vill få bättre koll och ordning på dina pengar: gå i så fall in på dina kontospecifikationer och dela dina utgifter i exempelvis nöje, mat, restaurang, egna kläder, barnens kläder, inredning, hobby mm. Dessa kategorier skiljer sig såklart från person till person. Vissa går aldrig ut och äter, andra spenderar inga pengar på någon hobby exempelvis. Därför ska du hitta dina egna kategorier. Använder du flera kort så behöver du ta fram räkningarna för alla dessa.  Och även ha koll på kvitton för det som du eventuellt betalar kontant och kategorisera dessa på samma sätt. Helst ska denna kartläggning sträcka sig över i alla fall två till tre månader, då endast en månad kan vara missvisande. 

En sådan genomgång som jag talar om här kommer att ge dig en klar överblick och insikt över vart dina pengar tar vägen. Du kan också hitta utgifter som är onödiga och som du lätt kan skära ner på. Onödiga prenumerationer kan var en sådan post. Vissa digitala prenumerationer har vi kanske till och med glömt bort att vi har om vi inte använder dem. Och delar du hushåll med någon så är det bra om de också gör samma övning så att ni får grepp om gemensamma utgifter. Det kan även leda till en annan diskussion – vem som betalar vad. Allt detta är nyttigt att göra, inte minst för kvinnor.

Utifrån detta kommer du kunna hitta pengar att spara. Men redan nu är du på väg mot bättre ekonomikoll.

/Paulina

2 Kommentarer
  1. Lilli says:

    En sån där genomgång av mitt kontoutdrag måte jag göra. ☺ tack för alla smarta tips.

    Svara
    • Paulina says:

      Kul att du uppskattar dem, Lilly!

      Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!