Så låter du bli att handla på dig saker

”Jag skulle vilja läsa lite mer om hur man kan tänka för att inte fylla på med nytt hela tiden. Det är jättebra med tips på rensning, men hur ska man tänka för att slippa stå där igen om ett år? Ibland så fortsätter vissa områden i huset att fyllas på. Så lite tankar om hållbarhet och ansvarsfull shopping.”

Sabbe

Jag fortsätter att beta av frågor jag fick från er för ett tag sedan. Denna är en superviktig  och relevant fråga (Dessutom ställd av en kille! Dem har vi inte för många av här:). Så klart är det bäst att inte föra in onödiga saker i sitt hem så att man slipper att lägga ner tid på att rensa dem sedan. Det har jag både skrivit om flera gånger här på bloggen och även i mina böcker. Men detta kan vara lättare sagt än gjort. Så här tänker jag kring detta:

För det första så gillar vissa att shoppa. Jag tillhör inte den skaran. För mig är shopping ett nödvändigt ont (åkte på en shoppingresa i mitt liv och den slutade i katastrof). Jag tycker jag att det tar för mycket tid som jag upplever att jag slösar bort. Så jag får sällan den där euforiska känslan som andra kan vittna om. För mig är det rent praktiskt. Jag behöver något, alltså går jag och handlar. Detta underlättar en hel del när man inte vill köpa onödiga saker. Min man är likadan och vår son likaså – än så länge i alla fall. Så där finns det ingen konflikt med resten av familjen. Köpen blir därför endast rationella och utifrån faktiska behov. Så inställningen till shopping är ju en viktig faktor och det är en mer psykologisk fråga hur man ändrar den inställningen, för den tillfredsställer ju ett behov.

don't shop till you drop

För det andra så tänker jag faktiskt alltid var saken jag funderar på att köpa ska förvaras hemma hos mig. Vilket har gjort att jag har avstått en hel del köp. Jag tänker alltså till innan var jag ska ställa eller lägga saken och kommer jag inte på någon bra plats för saken så låter jag bli att handla (om det inte är något jag verkligen måste införskaffa). Så klart gäller det i högre grad stora saker än små.

För det tredje. Tänk på att allt du skaffar dig kräver din tid framöver. Jag tror att det är den absolut största anledningen till att jag avstår från många köp. Jag liksom ser framför mig att detta måste jag sedan göra mig av med, vilket gör mig ganska matt och inte alls sugen på att köpa den där prylen. På riktigt är det så. Jag går igenom det mentalt. Ser den där tröjan hänga i garderoben och funderar ytterligare en gång om jag verkligen kommer att använda den. Annars blir den ju bara en börda. Jag tänker helt enkelt till väldigt mycket innan jag handlar. Vilket i sig gör det tidskrävande. Men det minskar min shoppinglust ytterligare. För det är ju känslor som gör att vi shoppar på oss för mycket. Börjar vi använda förnuftet så minskar detta.  Och så ogillar jag felköp. För det gör också att en massa extra tid går åt att lämna tillbaka varan mm. Så  jag tänker mig ordentligt för och gör min research när jag behöver köpa något.

Och för att inte ”stå där igen om ett år” som Sebbe skriver, så brukar jag jag varmt förespråka kontinuerlig rensning. Sätt upp vad jag kallar för utkorgar i hemmet, där du kontinuerligt lägger saker som du känner att du inte längre gillar eller behöver.

Ett annat knep som funkar för många är ”en in- en ut”. Alltså, så fort något nytt kommer in genom dörren så ska något annat lämna hemmet. Det kan vara saker inom samma kategori (har jag köpt ett klädesplagg så ska något annat bort från garderoben), eller rent allmänt. Jag tillämpar det inte själv på det sättet utan rensar som sagt kontinuerligt. Däremot om jag letar efter att par nya träningsskor då mina gamla är för slitna, så ser jag till att kasta de gamla så fort de nya anländer. Eller om det är nya bestick, tallrikar eller vad det nu kan vara. Jag lurar mig inte att de andra kan vara bra att ha utifall att… Jag var ju inte nöjd med dem och därför köpte jag nytt. Så jag är supernoga med att göra mig av med dessa saker.

våga vägra gratis - att låta bli att handla på sig onödiga saker

Sedan har vi gratis fällan. Jag är nästan allergisk mot gratis. Det lurar oss att fatta beslut vi annars inte skulle fatta. Den får människor att belamra sina hem med saker de inte behöver eller stoppa i oss sig saker de egentligen inte gillar. Vilket inte tillfredsställer något behov utan endast blir ett problem i slutändan. Ett knep för att motstå dessa gratis erbjudanden är att ställa sig frågan: ”skulle jag vara beredd att betala för detta?”. Om svaret är nej så är det ju inget du behöver och då låter du bli att ta emot det.

Försökte förklara hur jag resonerar och agerar. Att inte handla på sig onödiga saker leder till hållbarhet. Hoppas att det kan vara av nytta för några av er. Har ni några tips på hur man ska göra för att avstå att köpa på sig saker i onödan? Tips tages tacksamt emot!

/Paulina

8 Kommentarer
  1. Lilli says:

    Sen jag började följa dej så handlar jag på mej allt färre prylar ,kläder och förbrukningsvaror. Och vad det är som gjort det tror jag dels beror på att jag nu tänker efter mera , kommer jag att använda den , vart ska jag förvara och behöver jag verkligen ha så många ombyten med tex sängkläder. Din blogg är till stor hjälp i mycket : )

    Svara
    • Paulina says:

      Tack så hemskt mycket för att du berättade det! Väldigt roligt att läsa, Lilli!

      Svara
  2. Micke says:

    Väldigt intressant blogg. Surfade runt och fastnade här. Expert på att handla onödiga saker. Flickvännen oxå för den delen. Kanske borde lägga av med alla spontaninköp. 🙂

    Svara
    • Paulina says:

      Tack! Ja, det tycker jag ett ett bra första steg!

      Svara
  3. Kristinas oas says:

    Det som fungerar allra bäst för mig är att helt enkelt inte åka in till stan (eller gå in i affärer som jag går förbi där jag bor). Skygglappar på helt enkelt. Då blir det definitivt inte en massa handlat. 😉
    Jag spontanshoppar mycket sällan eftersom jag skriver en lista i mobilen vad jag ska köpa nästa gång jag åker till stan. När något av inköpen börjar bli akut så åker jag och håller mig då hyfsat strikt till listan.
    Ett annat sätt att låta bli att handla allt det där extra är att få matkasse hem till dörren. Vi är inne på 4:e året och våra matkostnader har sjunkit. Numera blir det ju inte en massa annat inköpt i mataffären.

    Svara
    • Paulina says:

      Samma här – har alltid en inköpslista på allt – inklusive kläder.

      Svara
  4. Linda says:

    Efterhand som jag läst dina böcker framlänges och baklänges och rensat så har jag märkt att jag handlar mycket mindre. Idag tänker jag efter mycket nogrannare innan ett köp. Jag vill välja de saker som ska in i mitt hus med omsorg. Det ger en bra känsla, både med tanke på plånbok och miljö.

    Svara
    • Paulina says:

      Underbart att läsa! Tack för den fina kommentaren och det gläder mig så att jag har kunnat bidra till att skapa en förändring i ditt liv!

      Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!