ordning i skötväskan

4 saker som skapar ordning och reda i skötväskan

Jag har fått lite frågor om hur man kan skapa ordning i skötväskan. Här delar jag med mig av några tips som gör att ni kan skapa och behålla ordningen i era skötväskor.

Innehållet i skötväskan kan så klart skilja sig åt beroende på exempelvis hur stort barnet är, årstiden, vart man brukar gå med barnvagnen, hur länge man är borta mm.  Men fyra saker är gemensamma för att skapa och behålla ordningen i skötväskan.

1. Bestäm vad som alltid ska finnas i skötväskan

Börja med att bestämma vilka saker du alltid behöver ha i skötväskan så att du slipper packa ner det varje gång. Det brukar vara saker till barnet och så några saker till sig själv. Vanligtvis är det extra blöjor, haklappar, underlägg för blöjbyte, babypuder, våtservetter, bajspåsar, napp, napphållare mm. Sedan behöver man som sagt några saker till sig själv. I mitt fall är det läppbalm. Jag behöver alltid ha den med mig så att den ligger alltid i skötväskan. Då slipper jag tänka på att packa ner den varje gång. Under vagnen har jag alltid två saker – lås till vagnen och regnskydd. Var strikt när du utvärderar vad du alltid behöver ha i skötväskan. Du vill inte kånka runt på en massa extra saker som du sällan använder.

2. Tänk igenom vad du alltid behöver packa, men som inte ska vara i skötväskan

Sedan finns det några saker till som ska packas ner i skötväskan innan man går ut. Plånboken är en sådan sak för mig. Går jag med vagnen så ligger den i skötväskan, går jag utan vagn så ligger den i handväskan. Extra kläder till bebisen tycker tycker jag också ska packas ner efter behov. Annars riskerar man att ha barnkläder liggande där som barnet så småningom växer ur. Och då har man inte använt dem. Det har hänt mig med storebrodern Viktor. Därför tycker jag att det är bättre packa ner barnkläder när man ska ut en längre stund. På vardagar går jag en timmes promenad varje dag, hämtar eller lämnar Viktor på skolan och kanske går och handlar något i närheten. För detta behöver jag inte något ombyte. Men när vi ska vara borta lite längre på helgen så packar vi ner det. Och under tiden så kan det plagget, som annars hade legat i skötväskan, användas.

3. Bestäm plats åt alla saker

Nu gäller det att bestämma plats åt både det du alltid ska ha i skötväskan och det du packar ner. Detta för att du snabbt kunna hitta det du letar efter. Men även för att du så småningom snabbt ska kunna se vad som fattas. För det gör man snabbt när var sak har sin plats. Min läppbalm ligger alltid i en sidoficka, där jag även alltid lägger ner plånboken. I väskan har alla barntillbehör, som jag nämnde ovan, sin bestämda plats. Detta gör bland annat att blöjbyten går snabbare. Nappen fäster jag alltid i napphållaren, som jag i sin tur fäster i vagnen.

Oskars skötväska. Mer om innehållet i den i ett kommande inlägg.

4. Fyll på och rensa kontinuerligt

Om du inte rensar kontinuerligt händer det som alltid händer – det blir överfullt och du hittar inte längre. I värsta fall börjar väskor och utrymmet under vagnen så småningom likna en skräphög. Så det är viktigt att gå igenom dem kontinuerligt. Jag rekommenderar att du skapar en rutin kring detta så det slipper bli ett extramoment. Exempelvis om du vet att du behöver fylla på extra blöjor så kan du samtidigt kolla om du har tillräckligt av övriga saker i skötväskan, såsom haklappar, underlägg mm. Och då kan du samtidigt passa på att rensa det som inte ska vara i skötväskan och korgen under vagnen, men som har lagts dit.

Gör ni alla dessa steg så lovar jag att ni kommer att hitta snabbt i era skötväskor och inte glömma saker att ta med er hemifrån. Det är fördelen med ordning och reda:)

Har ni några andra tips vad gäller detta?

/Paulina

3 Kommentarer
  1. Emma says:

    I vår skötväska har jag lagt i små lådor av märke skubb från Ikea så de täcker hela väskan och då har man helt plötsligt en mycket bättre insyn så man slipper rota runt. Super smidigt!

    Svara
  2. Jenny Meyer says:

    I vår skötväska har allt sin plats och jag vet vad som alltid ska finnas i den: blöjor, tvättlappar (torra och våta), bajspåsar, skötdyna + ett par engångsunderlägg, nappflaska + en mattetra, salva till röd rumpa, handduk. Till mig finns amningsinlägg, trosskydd och en extra tröja.

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!