nyårsmål

Nyårsmål 2017 och mina tips för att dem

Detta är en av mina absolut bästa stunder på året – att kolla av mina nyårsmål som jag satte för året som håller på att ta slut och att sätta nya. Jag verkligen älskar det. Jag gillar uppsummeringar, utvärderingar och uppföljningar i allmänhet och har svårt att motivera mig att göra saker som inte har ett mål. Därför får jag också kämpa lite med att bara njuta och inte producera hela tiden, men det är en annan femma..

Hur som helst – tillbaka till Nyårsmålen. För ca tio år sedan gjorde jag om Nyårslöften till Nyårsmål, för jag tycker att det är mer motiverande. Mål är är ett positivt laddat ord för mig och så har mål några kriterier som man ska tänka på för att de ska bli bra. De ska ju vara höga men nåbara, och så ska man veta när man har uppfyllt dem. Om jag exempelvis endast skriver ”träna”, så vet jag inte om jag har uppfyllt målet eller inte. Men ”träna minst 2 ggr i veckan” blir ju ett enkelt mål att följa upp, speciellt med appar man har till förfogande idag.

Jag har skrivit nyårsmål sedan 2009 och har samlat dem i Evernote  där de är superlätta att gå tillbaka till och läsa. Det blir en annan roligt sak – att se vad man hade för mål för flera år sedan och hur det har gått.  För 2015 satte jag exempelvis som mål att jag skulle skriva en bok. Och i början av året så blev jag kontaktad av mitt förlag, Semic. För 2016 satte jag samma mål – alltså en bok till. Dessutom skrev jag att jag skulle ge tips och råd på TV. Och det blev två avsnitt i Äntligen Hemma! Å andra sidan så har jag haft just målet att skriva en bok sedan 2009 när jag går tillbaka och kollar.  Men det betyder bara att det verkligen har varit ett viktigt mål för mig. Och uppnår man inte ett mål ett år så är det bara att flytta det till nästa år. Ibland tar ju saker längre tid än ett år att uppnå men förr eller senare så uppnår man sitt mål om man har bestämt sig för det.

En annan sak som jag brukar göra är att dela upp mina mål i kategorier. Mina kategorier är Träning  & Hälsa, Familj & Vänner och Förvaringsdrottningen. Dessa tre områden är viktiga för mig och därför ser jag till att sätta upp mål för dem och jag har flera mål under varje kategori.

Vad vet jag. Det kanske låter supertorrt för er. Men jag tror att man automatiskt börjar tänka och fokusera på det man har satt som mål, och därför är det viktigt att sätta upp mål för det som man själv tycker är betydelsefullt. Däremot är jag ganska feg på att skriva om vilka mina mål är offentligt. Rädd för att jinxa det på något sätt. Man jag kan ge några exempel i alla fall för 2017: vad gäller Träning & Hälsa så vill jag komma tillbaka till min vikt innan graviditeten efter att jag har fött. Vad gäller Vänner & Familj så har vi som gemensamt mål att vi ska åka till ett varmare och land kring nästa Jul eller Nyår. Detta för att både jag och Sven inser att vi är arbetsnarkomaner som verkligen behöver ett avbrott där vi kan åka iväg och ladda batterierna och samtidigt få mer dagsljus under den solfattiga vinterperioden. Så det prioriterar vi verkligen och sparar till så att det blir av varje år.

nyårsmål

Ett av mina nyårsmål – en resa till något varmare ställe även nästa vinter

Så mina tips för att sätta upp bra nyårsmål:

  1. Identifiera områden som är viktiga för dig. Är det träning? Vänner? Någon speciellt hobby?
  2. Sätt upp mål för dessa områden.
  3. Skriv ner dina nyårsmål där du lätt kan se dem och kolla på dem med jämna mellanrum. Jag har mina under ”Genvägar” i Evernote, så att jag alltid ser det i högra spalten när jag är där.
  4. Följ upp dina mål med jämna mellanrum för att se hur långt du har kommit. Bestäm hur ofta du vill göra det. Jag brukar göra det en gång per kvartal. För att minnas att följa upp, lägg en påminnelse i din kalender.
  5. När du har uppnått något av dina mål innan året är slut så kan du passa på att fira det:)

Hoppas att mitt omfattande inlägg inte har avskräckt er från att sätta upp nyårsmål nu… Det går faktiskt ganska snabbt när man väl har hittat en rutin och struktur för detta. Och det är som sagt väldigt kul – tycker jag i alla fall!

Eller sätter ni redan upp nyårsmål kanske? Något ni vågar dela med er av?

/Paulina

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!