Om inredningshets, ordning och reda och den där lyckan

En av tio svenskar har någon gång köpt inredning främst för att imponera på vänner eller visa upp i sociala medier (1). Det har varit lite skriverier om hur vi blir olyckliga av inredningshets och att ha pressen på oss att ha det perfekta hemmet. Hur vi blir stressade av budskap som hela tiden pumpas ut via tidskrifter och sociala medier och hur det inte går att leva upp till idealet.

Jag är definitivt intresserad av inredning. Men jag tycker att inredning är ett nöje snarare än ett måste. Ordning och reda däremot är en nödvändighet. Det påverkar verkligen välbefinnandet i längden. Och det påverkar våra relationer. Så mycket som en tredjedel av alla par bråkar om oordning hemma (2). Men oftast visas inredningsdetaljer gärna upp på sociala medier medan det vi helst vill gömma det vi har inuti skåpen för vår omgivning. Kanske för att vi inte finner tid att röja där. Eller för att inte har hittat ett tillräckligt smart system – tycker vi.

Och det är lite det som vi förväxlar i den här debatten om det perfekta hemmet. Vi blandar ihop begreppen. För mig är det en stor skillnad mellan inredning och ordning och reda. Den ena är frivillig och en smaksak och den andra en nödvändighet. Även om vi blir glada av inredning så behöver vi  faktiskt inte ha det senaste. Ordning och reda däremot är inget val. Inte i det långa loppet. Förr eller senare måste vi hitta plats för våra prylar och ju smartare vi tänker ut hur de ska förvaras desto lättare kommer det blir för oss och våra familjer – det kommer att spara oss tid och minska irritationen. Så att diskutera hur man bäst organiserar sitt hem, skapar struktur och rutiner för att rensa kontinuerligt är ingen hets enligt mig. Det är något som är väldigt viktigt och som vi alla berörs av. Däremot så tycker jag inte att vi behöver skämmas för att vi har det stökigt eller oordnat på sina håll och kanter. Det hör också till och det kommer alltid att vara så hos de allra flesta av oss, inklusive mig själv. Livet är ju inte perfekt och tur det, för det hade ju varit tråkigt. Så kaosbilder från vardagen hör ihop med tips på hur man kan få ordning och reda. Ordning och kaos är helt enkelt en del av samma kretslopp. Därför måste vi sluta skämmas för oordningen, men hitta motivation till att åtgärda den. För det får oss att må bra. Det är inte det perfekta hemmet vi behöver sträva efter utan det funktionella – ett hem som fungerar i vardagen för alla som bor i den.

/Paulina

inredningshets vs ordning och reda

 Källa:

(1) Designpanelens undersökning,  januari 2015

(2) Elfas förvaringsrapport, oktober 2014

8 Kommentarer
  1. Inredning & Guldkanter says:

    Bra tankar, jag mår bra av ordning och reda men om det blir för mycket blir jag stressad:) Lite skit i hörnet mår ingen dåligt av 🙂 Fin kväll! Pernilla

    Svara
  2. Busmamman says:

    Hur klokt som helst. 🙂
    Jag har en ganska stor tolerans för oordning för det mesta, men behöver strukturen ibland, och då blir det en nödvändighet. Dessvärre leder det ofta till att jag kan verka lite inkonsekvent, och inte så lätt att leva med för mina nära och kära.
    Så mitt eget mål är att få lite bättre balans mellan oordning och struktur. 🙂

    Svara
  3. Emma Nyberg says:

    En mycket bra refelktion! Det är verkligen två olika saker. Dina inlägg inspirerar mig till att försöka få ordning och reda på familjens saker. Det gör mig verkligen mer tillfreds och lycklig när jag får till det. Tack för det och fortsätt med dina bra förvaringslösningar!

    Svara
  4. Ellen says:

    Håller med att man skall skilja på inredning och ordning & reda. Man kan ju ha hur snygg (och dyr!) inredning som helst men ha det jätte stökigt (och tvärtom!).
    Tyvärr tror jag att sociala medier gör många människor både stressade och olyckliga, inte bara när det gäller hemmet, utan överhuvudtaget: hur man skall vara, se ut, vad man skall ha för prylar, var man skall åka på semester… Det blir bara ett oändligt jämförande!

    Tack för ett intressant inlägg!

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!