Få något gjort varje dag

En sak som jag har upptäckt är att det är ofantligt mycket lättare att planera vad man ska göra på kvällen innan den är ett faktum än när man kommer hem från jobbet. För då kan man vara ganska trött i huvudet. Det är jag i alla fall. Och så kommer man på att  det där man skulle fixa alldeles för sent under kvällen, och så skjuter man upp det till nästa dag, och så händer samma sak dagen därpå.

”De flesta överskattar vad de kan göra under en dag men underskattar vad de kan göra under en livstid” – ett citat jag stötte på för något år sedan som har fastnat i mitt huvud. Det gäller alltså att kanske inte ha så höga krav på vad man ska hinna med varje dag, men ändå göra något varje dag, för då blir det ganska mycket under en livstid.

Därför försöker jag hinna göra någon enstaka sak varje dag när jag kommer hem. Så att man inte har en stor to-do lista när helgen kommer.

Jag har skapat en rutin för att få det att hända:

1. Under min resa till jobbet på morgonen prioriterar jag bland saker jag behöver göra och väljer ut en av dem som jag vill hinna med under kvällen. Jag lägger in en påminnelse så att den plingar till kl. 20.00, när min son har somnat (OK, lite önsketänkande här att han ska somna just då, men det brukar hända kring den tiden).

2. När telefonen har plingat så ser jag vad det var jag bestämde mig för att göra. Då har jag redan prioriterat dagens uppgift och behöver inte fundera så mycket över detta. Det är bara att utföra.

Det har fått mig att bli mycket mer effektiv och inte så glömsk:)

få något gjort varje dag

Är det något effektivitetstips som du vill dela med dig av?

/Paulina

16 Kommentarer
  1. Busmamman says:

    Förresten, jag har en fråga till efter att jag såg dig på nyhetsmorgon. Du nämnde då att lägga in rensning av t.ex garderoben i kalendern, när det är dax att byta till sommar-/vinterkläder.
    Då undrar jag har du något bestämt datum på året när detta ska ske, eller är det vädret som styr? Och i så fall, vad är det som avgör att det är dax för utrensning?
    Tack på förhand!

    Svara
    • Paulina says:

      Jag brukar faktiskt gå efter vädret. Just för sommar- vintergarderob har jag inget bestämt datum. Men jag vet att det blir gjort eftersom jag måste göra det om jag vill börja använda sommar-eller vinterkläderna. De ligger ju på vinden så när det börjar bli dags vädermässigt så tar jag ner dem och gör hela gardrobsbytesövningen:)

      Svara
      • Busmamman says:

        Tack för svaret!
        Jag tycker just att skiftet mellan sommar- och vinterkläder är lite bökigt, för ofta så kan ju vädret vara lite lömskt, alltså att det växlar under en lång tid, och då vill jag ha tillgång till både vinter och sommarkläder under vissa perioder på hösten och våren.

      • Paulina says:

        Ja, under en övergångsperiod är det svårt att undvika lite kartonger.. men jag tycker ändå att det funkar på det stora hela.

  2. Busmamman says:

    Har du några exempel på vad du anser vara lagom att utföra på kvällen?
    Jag känner igen mig så väl i det här att ha alldeles för mkt att behöva göra hemma samtidigt som man har för mycket i huvudet när man kommer hem efter jobbet, så det är svårt med prioriteringen. Och så är jag alldeles för trött när kvällen kommer att ingenting blir gjort.
    Jag har insett att jag behöver bli mer organiserad i mitt vardagsliv om jag ska må bra.
    Tycker att din blogg är super, jag har alltid varit en bohemisk personlighet, men blir ändå så inspirerad av dig! 🙂

    Svara
    • Paulina says:

      Hej!

      Tack så hemskt mycket! Väldigt kul att höra att du tycker om min blogg och framför allt att den hjälper dig!

      Ja, gällande vad man kan hinna med så utgår jag självfallet från mig själv och det är ju individuellt. Men för det första så tänker jag på hur mycket tid jag tror att jag kommer att ha på kvällen. Ibland vill man kanske se någon serie, ibland har man något annat man måste utföra. Så bra att veta om man har hela kvällen till förfogande eller bara en liten stund. Sedan funderar jag faktiskt på hur mycket energi jag tror att jag kommer att ha. Svårt att bedöma i förväg, men jag gör det ändå utifrån hur krävande jag tror att arbetsdagen kommer att vara (utifrån vad som är planterat). Jag tänker också på vad som verkligen behöver att göras. Är det något jag verkligen måste hinna på kvällen så får det prioritet. Eller om det är någon surdeg som jag har skjutit framför mig länge. Jag försöker att inte vara för överoptimistisk med tidsplaneringen utan just tänka på en sak – kan vara hur liten som helst, men något som jag behöver få gjort. Jag kanske måste gå igenom min privata mailbox och svara på några mail. Behöver inte vara större än så. Men har jag gjort det så känner jag inte stressen över att min inkorg växer. Eller att jag ska svara på kommentarer på bloggen. Det kan räcka som en kvällsaktivitet ibland. Eller göra en tvätt. Som sagt – inte för mycket men varje dag är nyckeln tror jag. Annars får man den där överväldigande och stressande känslan över sig. Men det är bara hur det funkar för mig. Det kanske inte funkar på alla. Men det har hjälpt mig att bli mer effektiv och därför har jag delat med mig av det. Hoppas att det var ett vettigt svar som du har nytta av:)

      Svara
  3. sofia says:

    Hej Jag hittade hit när jag googlade och blir mycket inspirerad!
    Men jag har en situation som du kanske kan hjälpa mig med? Jag har en 6åring och en 1-åring som ska dela rum men innan det händer så måste jag komma på ett sätt att förvara stora killens leksaker (små lego, plusplus, teckningar, tuchpennor, gubbar, grejer som kan fastna i halsen och grejer som man helt enkelt inte ska äta på eller riva sönder) och lillans leksaker på bästa sätt så att båda kan leka rätt så fritt. Det viktigaste är ju att lillan inte kommer år stora killens grejer. Har du några tips?
    Med Vänliga Hälsningar,
    Sofia

    Svara
    • Paulina says:

      Hej Sofia!

      Vad roligt att du hittade bloggen!

      Det enda tipset jag kan ge dig är att lägga 6-åringens saker högre upp där 1-åringen inte kommer åt.. men det har du säkert kommit på själv.. Sedan gäller det ju att hålla koll på de små sakerna medan de leker med dessa.. ingen lätt uppgift med andra ord..

      Svara
  4. Anonym says:

    Hej!
    Men har du tänkt på att inte alla har ett 8.00 – 17.00 jobb!
    Själv jobbar jag mest kvällar och i bland följd av sovande natt!
    Gissa om jag tror att jag ska hinna mer än jag gör… Har i alla fall en del på rutin på förmiddagarna.
    Din blogg är i alla fall jättebra och inspirerande. Den har gett mig många användbra tips.

    Margareta

    Svara
    • Paulina says:

      Hej Margareta!
      Bra poäng! Jag försökte beskriva hur jag har fått till en rutin som funkar för mig. I mitt fall är det planering innan jobbet som gäller oavsett när jag nu skulle börja. Det kanske inte funkar för alla de som har 8-17 jobb heller – vissa är ju supertrötta:) men jag är piggare på morgonen än på vägen tillbaka exempelvis. Det gäller alltid att hitta en rutin som funkar för en själv, sina egna tider och egna rutiner – bara man hittar dem. Men jag kanske borde beskriva det som jag precis gjorde ovan, så tack för din synpunkt. Och kul att du gillar bloggen i alla fall och att du har fått nytta av andra tips!

      Svara
    • Paulina says:

      Hej Ann-Charlotte,

      Jag har hört talas om FlyLady men vet faktiskt inte så mycket mer än så. Skriver hon om vardagseffektivitet?

      Svara
      • Ann-Charlotte Rolfsman says:

        Fly Lady skriver om hur man får ordning i kaoset 😉
        Det handlar mycket om att inse att det blev inte kaos på en dag så hur kan man få ordning på en dag!
        Allt handlar om rutiner, nåt som du också verkar vara bra på!
        2 minuter att rensa på ”hot spots”, 15 minuter ”decluttering” varje dag.
        Använd en timer och tillåt dig själv att sluta när timern ringer!
        Det är väldigt amerikansk så man får ta allt med en nypa salt! 😉
        http://www.flylady.net/

      • Paulina says:

        Hej Ann-Charlotte,
        Haha, ja, det var en bra tanke det där med kaoset. Aha. OK. Jag försöker bara effektivisera min vardag så mycket det går och undvika att göra samma saker två gånger – t ex plocka upp kläder som jag hade kunnat lägga på rätt ställe, eller plocka in saker i diskmaskinen direkt i stället för att det ska mellanlanda i vasken, plocka med mig saker från ett rum till ett annat. Inget jag har läst mig till, bara försöker tänka logiskt. Men det är alltid bra att få tips och man kan alltid lära sig något nytt, så tack för detta!

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!