Att ta ledigt från jobbet kan vara lösningen

Att ta ledigt från jobbet kan vara lösningen

I samarbete med Elfa

Vissa av oss går igång på att organisera. Vi njuter av processen och att organisera är liksom själva belöningen. Det är som med träningen. I början tvingar du dig att göra det för att du vet att det är bra för dig. Sedan minns du hur skönt det känns efteråt. Och när du har kommit in i det så njuter du av själva träningen. För de som inte har kommit till den sköna fasen när det gäller organiseringen så finns det faktiskt vissa knep för att underlätta denna resa!

Många av oss har svårt att sätta igång med sina organiseringsprojekt. Men det finns förutsättningar som underlättar. Elfa har gjort en förvaringsrapport och i den frågat folk vilka förutsättningar som underlättar för dem. Det visade sig handla både om tid och om andra faktorer. Vad gäller tiden så föredrar vi nordbor att ta tag i förvaringsproblem i samband med ledigheten. Den populäraste tidpunkten är helger (37%), men även annan ledighet såsom semester eller långhelg är populära i detta avseende (26%). Knappt var femte person tycker att vardagar är en bra tidpunkt (18%). Detta är fullt förståeligt och helt rätt. Ska man ta sig an ett större projekt så är det ju bra att kunna avsluta det eftersom det annars finns risk att det bara ligger där under veckan. Ett annat sätt att få saker och ting gjorda är faktiskt att ta ledigt från jobbet. Då tror jag också att man blir mer effektiv.

Det finns även vissa årstider som vi föredrar för att komma igång med organiseringsprojekten. Hösten anses vara lämpligast, följt av våren och vintern på delad andraplats. Sommaren är den mest populära årstiden för att ta tag i förvaringsproblem.

Vad gäller andra förutsättningar som underlättar för att ta tag i förvaringsproblem så är humöret tydligen av stor vikt. Hela 34% satte det som en viktig förutsättning. Att man är ensam hemma verkar också underlätta enligt 32% medan 20% tycker i stället att flera som hjälps åt underlättar. Musik i bakgrunden är den tredje underlättande faktorn (30%) medan 15% tycker tvärt om, d.v.s. att det underlättar om det är tyst i bakgrunden. Dåligt väder är den fjärde underlättande faktorn (29%). Det kan jag intyga. För några år sedan hade vi en väldigt regnig sommar och då minns jag att det fanns ett stort intresse och aktivitet bland mina följare kring dessa frågor. Belöningar funkar enligt denna undersökning endast på 10% av de intervjuade. Det blev jag lite förvånad över.

Personer mellan 30-39 år är mest beroende av ”rätt” omständigheter, som att vara på gott humör eller ha ensamtid hemma. Det är även viktigare för barnfamiljer.

Vill ni läsa förvaringsrapporten i sin helhet så hittar ni den här.

Vilka förutsättningar för att organisera är viktigast för er?

/Paulina

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!