organisera foton

Organisera fotografier – vecka 50

Jag vet vad ni tänker. Detta kan bli precis hur stort som helst. Och just därför är det mångas dåliga samvete. Men vi måste ju ta tag i detta förr eller senare. Så varför inte nu. Och jag ska göra det så enkelt som det bara går, jag lovar. Det viktigaste är att ni kommer igång med detta och gör en plan för fortsättningen.

Det flesta av oss har många bilder, de flesta av dessa finns kanske i mobilen. Där blandas bilder från olika händelser i våra liv med saker vi har fotat för att minnas något samt kanske även några skärmdumpar.

Checklista fotografier:

RENSA BLAND BILDERNA I DIN MOBIL

1. Ta bort de sämre bilderna i en serie och behåll endast de bästa.

2. Ta bort foton som innehåller information av något slag som du inte längre behöver och övrigt som inte blev bra.

3. Skapa digitala album för dina bilder så hittar du dem snabbare när du söker efter något specifikt.

organisera fotgrafier

GÖR FOTOALBUM

Eller så kan ni välja att äntligen göra det där albumet som ni har tänkt att göra länge. I fysisk eller i digital form.

1. Om du inte redan har foton liggande hemma – välj ut vilka foton du vill framkalla och framkalla dessa.

2. Gör ett fysiskt album och klistra in bilderna eller gör ett album digitalt. Det finns en uppsjö av alternativ på nätet.

3. Fira! Och gör det även om du inte blir klar denna vecka. Det viktigaste är att du har kommit igång. Bestäm i så fall när du ska fortsätta med detta och boka in en tid i kalendern.

 

Ett tips framöver är att spara mobilbilder i molnet. För blir ni av med er mobil och ni inte har sparat bilderna så lovar jag att det blir det ni kommer att sakna mest.

Veckans projekt kommer i omarbetad form från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”. Bilden är tagen av Ulf Huett. Vad tiden går fort. Viktor ser så liten ut!

Jag ska göra digitala fotokalendrar till mor- och farföräldrar som julklapp, Ska passa på och rensa och organisera bland dem.

Har ni några tips för hur ni organiserar era bilder och fotografier? Tipsa gärna! Om ni vill dela mer er av just bilder så kan ni gärna göra det på Facebook eller Instagram och pinga eller tagga mig.

Stort lycka till med veckans projekt. Som sagt – att börja duger – resten kan ni exempelvis göra i mellandagarna. Kan bli en mysig julsyssla:)

/Paulina

5 Kommentarer
  1. Annelie says:

    Jag har ambitionen att göra ett album för varje år men senast var det 2016 och det gjorde jag kanske 2017 eller 2018. Tagit tag och rensat bland bilderna och lagt upp bilder i mappar om årtal och har månaderna som undermappar så jag lättare ska kunna skapa mina årsböcker. Jag har gjort både egna fysiska men sist för 2016 gjorde jag en digital. Tog mig nog lika lång tid men resultatet blev snyggare och mer hållbart. Nackdelen är att det då inte blir någon plats för saker som BB-band eller dopkort/julkort/teckningar mm. Men med kort/teckning så fotar jag dem istället. 2016-boken gjorde jag via fotoklok, där kunde man lägga till obestämt antal sidor så jag behövde inte kompromissa utan kunde få med allt jag ville. Jag blev nöjd med resultatet men om någon annan har använt sig av ngt bra där man kan lägga till precis så många sidor man vill så tar jag gärna emot tips.

    Svara
    • Paulina says:

      Har samma målsättning vad gäller fotoalbum:) Tack för tips om fototjänsten – den ska jag använda nästa gång!

      Svara
  2. Karin L says:

    Tips på hur man snyggt förvarar/visar upp porträtten från skolfotograferingarna? De har inte vit kant som hade gjort dem snygga att sätta upp med små klädnypor, många tillsammans (flera barn och flera år).

    Svara
  3. Hanna H says:

    Jag har massor av bilder på telefonen. Jag försöker rensa bland dem varje vecka. Då prioriterar jag att gå igenom de bilder som är tagna den senaste veckan.

    De bilder sommar lättast att göra dig av med upplever jag är skärmdumpar, foton av kom-ihåg lappar och annan liknande information som blivit inaktuell och därmed tjänat sitt syfte.

    Svårast tycker jag är att radera bilder som jag har många med liknande motiv men där alla blev snygga, som porträttbilder eller naturfotografier. Det bär ju emot att slänga något som ser bra ut.

    Efter denna storrensning har jag lyckats slänga ungefär 1.000 bilder i papperskorgen av de totalt 3.000 som fanns på telefonen. Bilderna ligger i papperskorgen en månad innan de raderas permanent så skulle jag ångra mig om någon bild kan jag ju återställa den.

    De resterande bilderna delade jag upp i olika mappar. Semesterbilderna delade jag upp efter årtal och destination så att det ska bli enklare att hitta bland dem, exempelvis ”Kreta 2016” och ”Island 2017”.

    Det här avklarade projektet firas med att jag går igenom gamla semesterbilder. Inte för att rensa bland dem utan för att minnas tillbaka och glädjas åt tiden som varit 🙂

    Svara
    • Paulina says:

      ’vilken smart struktur du har skapat, Hanna! Har samma upplevelse vad gäller vika bilder somä är svårast respektive lättast att rensa.

      Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!