Gör det viktigaste först

Gör det viktigaste först

Gör det viktigaste först på dagen. Jag vet. Det låter ju så enkelt. Som en riktig no-brainer. Inget nytt under solen. Men det är också nyckeln till att verkligen få rätt saker gjorda och för att kunna känna sig mindre stressad under tiden man gör dem.

Varje morgon går jag igenom min digitala att-göra-lista (den funkar så klart med vanligt papperslista också). Jag väljer det jag tycker är viktigast för dagen. Det jag verkligen måste hinna med. Det sätter jag högst upp på min att-göra lista. Därefter prioriterar jag resten av sakerna jag planerar att hinna med under dagen. På så sätt känner jag att det jag håller på med för tillfället alltid är det jag rankar som viktigast. Och eftersom jag vet att jag gör rätt sak för stunden så känner jag mig mindre stressad.  Så jag kan inte nog betona hur viktigt det är. Dessutom så hinner jag inte alltid det som jag har tänkt att göra under en dag. Vissa dagar känns som att jag inte har hunnit med något  som jag hade planterat eftersom jag var tvungen att göra andra saker. Och det kanske jag inte har – förutom just det viktigaste förhoppningsvis. För fokuserar vi på att göra det som är viktigast först, så hinner vi förhoppningsvis i alla fall med det och då känns dagen inte bortkastad. Det är ju så lätt annars att glömma bort att prioritera det viktigaste och ta tag i något annat som råkar dyka upp på morgonen i form av ett mail, samtal, spontanmöte eller något som chefen befaller oss att göra. Och sedan rullar det på tills det är dags att gå hem och att-göra listan är precis lika lång.

”Det som du gör är det som i slutändan blir gjort” är ett citat jag läste för ett tag sedan. Också det självklart. Men det tål att upprepas. Sätt igång med det viktigaste först och fokusera på att slutföra det så blir det viktigaste gjort i alla fall. Det kan vara gott nog vissa dagar.

Gör det viktigaste först

/Paulina

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!