3 frågor som hjälper dig att hitta rätt plats åt dina saker

”Om en sak kvalar in i flera kategorier så kan man lätt bli stående och så blir det inte insorterat. Hur gör du i såna lägen?” undrade Marie, som skrev till mig. 

Mycket intressant fråga för en organiseringsnörd som mig!:) För att hitta rätt ställe brukar jag ställa mig dessa frågor:

1. Vad hör det ihop med?

Om jag tar ett konkret exempel från mitt hem, t ex mina badkläder. Det är ju kläder, så de kan självfallet förvaras i garderoben. Det är kanske det mest självklara att tänka på. Men så finns det nästa fråga, som öppnar för andra förvaringsmöjligheter.

2. Var eller när använder jag det mest?

Jag använder badkläder mest när jag är på resa någonstans. Därför har jag valt att förvara dem i en låda under sängen, där jag förvarar allt reserelaterat. Eftersom jag använder badkläder relativt sällan så finns det ingen anledning till att ta upp plats i garderoben, där jag har ont om plats. Då är platsen under sängen ett bättre alternativ.

3. Var skulle jag mest troligt leta efter det?

Om något tillhör två kategorier och du har svårt att bestämma dig vilken du ska välja och därmed var du ska förvara något, ställ dig den tredje frågan. Jag kan ta ett annat exempel från mitt hem. Jag sparar både på vissa kvitton som jag tycker är viktiga och självfallet även garantier. Alla kvitton är egentligen garantier, men vissa har speciell garantiinformation skriven på dem. De kvitton som har det väljer jag att förvara bland mina garantier. De är färre och handlar om större inköp vanligtvis, och jag tror att kommer jag att behöva hitta ett garanti så kommer jag att leta bland garantier och inte kvitton. Ett annat exempel är diverse filer och mail. För att avgöra var de hör hemma är det en bra fråga att ställa sig var du troligtvis skulle leta efter dem.

Var konsekvent

Sist men inte minst. Det gäller det att vara konsekvent med detta. Har du bestämt en viss indelning så måste du följa den,  annars kommer du verkligen att leta efter saker.

var sak på sin plats

Var sak på sin plats på Just another mommy blog

Hur resonerar ni när ni bestämmer var något ska förvaras?

/Paulina

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!