Räcker dina pengar till det du vill när du går i pension?

I samarbete med Nordnet

För några veckor sedan skrev jag ett inlägg som hette ”40 år av ditt liv – hur vill du ha det?”, som handlar om pensionen. Där uppmanade jag er att ta de första stegen till att aktivt kunna påverka er pension – att fundera igenom vad ni ser framför er när ni tänker på er själva som pensionärer och vad detta kräver för intäkter och sedan kolla på sidan Minpension.se för att ta reda på vad ni kan förvänta er att få ut när ni går i pension. Då har ni ett nuläge och en målbild. Om det finns ett gap mellan dem så får man fylla det gapet med privat sparande.

Enligt Minpension.se får jag ut 20 400 kr per månad mellan de år jag är 65 och 70 år gammal om jag väljer att gå i pension vid 65 års ålder. Efter att jag har fyllt 70 år får jag 17 000 kr i månaden och efter att ha fyllt 75 år får jag ut 16 500 kr. Jag har då både allmän pension och tjänstepension och tjänstepensionen kan man i och för sig styra betalningarna på, dvs jag kan ta ut mer i början, men då blir det mindre kvar till senare. Beräkningen baseras på att jag har samma lön som nu och avkastningen på pengarna i beräkningen är satt till väldigt låga 2,10 %. (de senaste 20 åren har sparande i fonder haft en avkastning på 6%). Dessa antaganden kan man ändra i beräkningsmodellen på sajten, men jag följer nu deras strikta beräkningsrekommendationer, så har man i alla fall få ett lägsta värde så att säga.

20 400 kr per månad innan skatt tycker jag är för lågt. Jag kan klara mig på det så länge jag lever med min man, men skulle vi skilja oss och jag bli ensamstående så blir det inte så mycket över till att njuta av livet för när räkningarna är betalda. Min målbild är att bo halva året utomlands, vilket kräver två boenden. Och jag är egenföretagare. Därför måste jag pensionsspara privat. Vilket jag gör. Jag sparar i ISK (Investeringssparkonto), både i aktier och i fonder. Det har jag gjort i ca 20 år nu och mina aktier har hittills ökat med 21% och mina fonder med 52%.

Sedan avdragsrätten för klassiskt pensionssparande slopades för några år sedan är det oftast bäst att pensionsspara på ISK eller i kapitalförsäkring. Som jag tidigare skrev vad gäller barnsparande så är de snarlika. Just vad gäller pensionssparande så kan man vilja få månadsvisa utbetalningar från sitt pensionssparande när man väl bestämmer sig att börja ta ut pengarna. Månadsvisa utbetalningar kan ni endast få från ett kapitalförsäkringskonto så utifrån det perspektivet så kan det vara ett bättre alternativ.

Många väljer ISK eftersom det är avgiftsfritt, vilket inte kapitalförsäkringar är hos traditionella banker. Men även en kapitalförsäkring är avgiftsfri hos nätbanker såsom Nordnet och därför faller det argumentet bort i så fall.

Vet ni hur mycket ni får i pension? Sparar ni eller funderar ni på att spara i aktier och fonder? Hur tänker ni kring pensionen?

Min målbild halva pensionsåret

/Paulina

2 Kommentarer
  1. Maria65a says:

    Ju äldre jag blir (är 53 nu) ju mer intressant blir det att se över pensionen. Jag kollar minpension.se då och då och anpassar mitt privata sparande efter det. Jag är förvånad över hur många som inte har en susning över hur mycket/lite de kommer att få i pension enligt prognosen. Dottern som är 27 lägger över en mindre summa i en ISK för små summor blir stora efter 40 sparade år.

    Svara
    • Paulina says:

      Tack för din kommentar, Maria! Jag blir också förvånad och just därför tycker jag att det är så viktigt att skriva om det! Så bra av din dotter att tänka på detta redan som 27-åring!

      Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!