Så kommer du ihåg att knipa dagligen

Är du som jag, dvs har fött barn, så måste vi knipa. Dagligen. Det är dessvärre bara att gilla läget.

Och det är bara att erkänna att jag har varit väldigt dålig på detta. Jag kom fram till att det berodde på några saker. För det första så har jag varit osäker på vilken knipträning som verkligen är effektiv, dvs. hur många knip jag skulle göra och hur länge. Samt hur många gånger under dagen jag skulle göra detta. Osäkerhet kring sådant gör att jag lätt tappar motivationen.

Den andra orsaken är att jag faktiskt inte kommer ihåg att knipa. Dagen går så fort och sedan är det kväll och jag har inte knipit en enda gång. Något jag själv tidigare har tipsat om är hur man lättast får till en ny vana och det gör man genom att koppla den nya vanan till en redan existerande vana eller händelse som upprepar sig. Det kan t ex vara att knipa när man borstar tänderna, åker buss eller står vid ett övergångsställe. Men att få till just kniprutinen har dock inte funkat för mig med hjälp av detta.

Till slut så tänkte jag att det så klart måste finnas appar för detta. Det finns ju appar för allt. En app skulle bli min räddning här. Så jag skrev ”knip” i sökordet i appstore och fick fram ett antal förslag. Jag laddade ner en av dem som verkade bra. Den hade tre dagliga påminnelser, vilket jag fastnade för. Det där med rätt övningar fick jag helt enkelt skippa att fundera på. Jag resonerade med mig själv att det var bättre att jag gjorde något än inget alls.

Hur gick det då? Jo, jag gör mina knipövningar varje dag! Men det tog tid att få till det. För det första så gällde det att sätta påminnelserna vid rätt tidpunkt, då jag satt och jobbade. Först då fick jag till det. För min del är de nu inställda på kl. 8.55, 10.55 och 14.55. Så blir jag klar innan nästa timme börjar om jag har något inbokat just då. Även uttänkt att två är på förmiddagen och en på eftermiddagen, för då känner jag mig extra duktig att vara nästan klar redan vid lunch.

Sedan gällde det för mig att ha regeln att inte klicka mig förbi notisen i mobilen som jag fick och börja göra något annat innan jag just gjorde knipövningen. För gjorde jag det så försvann notisen och jag glömde bort att knipa. Sist men inte minst så har jag det på min dagliga att-göra-lista. Först när jag har gjort mina tre knipövningar får jag bocka av det på min lista. Och sådant funkar på mig:)

kom ihåg att knipa varje dag

Så efter en relativt lång inkörningsperiod så har jag slutligen hittat en kombination av rätt verktyg, rutin och morot för att få till en kontinuerlig knipträning som nu har fungerat i minst fyra månader. Äntligen!

Har ni några knep för att komma ihåg att knipa? Eller andra appförslag? Hur många gånger kniper ni per dag? Och vilka övningar gör ni?

/Paulina

8 Kommentarer
  1. finlandssvensk says:

    Vad heter appen du laddat ner? Fött 2 barn och borde verkligen träna rejält nu efter andra men har lite svårt att komma ihåg det osv precis som du beskriver..

    Svara
    • Paulina says:

      Min app heter knip, men det finns som sagt andra. Jag vet inte om den är bäst men den funkar för mig än så länge:)

      Svara
  2. Maria says:

    Jag använder appen ”tät” både påminnelser och instruktioner i hur man gör:)

    Svara
    • Paulina says:

      Låter som en bra app. Tack för tipset, Maria!

      Svara
  3. Heléne Dalemo Lundin says:

    Bra att du pushar för knipövningar! Det gillas starkt av undertecknad Gynekolog!
    Visste inte att det fanns app för det!

    Svara
    • Paulina says:

      Roligt att du tycker det! Ja, jag försöker att skriva om frågor som är viktiga för oss kvinnor. Ja, det finns en hel del appar för det – bara att välja:)

      Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!