Månadens projekt - sovrummet

Sovrummet – månadens projekt

Ny månad, nytt projekt! Jag tänkte att under juli är många bortresta. Å andra sidan så kan ni ha semester ändå och vara hemma. Därför bör månadens projekt kunna anpassas och vara både stort och litet. Sovrummet lämpar sig väl som ett sådant projekt.

Att sova bra är en av det viktigaste faktorerna om man vill må bra, det vet vi alla. Att det är fridfullt runt omkring hjälper. Att ha det stökigt när vi ska somna gör oss inte avslappnade. Därför är det viktigt att se till att sovrummet är fritt från stök. Jag påverkas väldigt mycket av detta. Både när jag ska somna, men inte minst när jag vaknar. Om stök är det första jag ser när jag öppnar ögonen, så blir jag lite irriterad. Det är ingen bra start på dagen. Även halvöppna garderobsdörrar räknas dit trots att det inte är stökigt inuti garderoben. Att se inuti en garderob ger ändå ett rörigare intryck än en stängd garderobsdörr. Så jag måste alltid stänga dem innan jag går och lägger mig, så att det blir en slät vit garderobsvägg. Mycket mer avslappnande att både somna och vakna till. Det kanske låter som att jag är väldigt känslig mot stök. Det kan jag vara beroende på vad det är och om jag har en plan för det, men just i sovrummet är jag känslig för det. Sovrummet får bara inte vara stökigt.

Så beroende på hur mycket tid och ork ni har så kommer här lite olika nivåer på månadens projekt:

1. Kläder som stökar till

Börja med att ta bort saker som stökar ner i sovrummet. Fundera igenom vad det är för saker. Är det något som råkar ligga där tillfälligt eller är det mer av en vana? Är det kläder som ofta ligger på golvet, sängen (som du kanske flyttar ner till golvet eller lägger ovanpå någon möbel när du ska gå och lägga dig), eller stolen? Då har du en vana att förändra. En månad är perfekt för detta – det sägs ju att det tar 21 dagar att förändra en vana. Under denna månad får du inte lägga något klädesplagg på något annat ställe än i tvätten eller i garderoben. Tillhör du dem som inte vill hänga tillbaka använda kläder, så får du skapa en permanent anordning för detta såsom en klädhängare eller en krok. Viktigt är att du enbart hänger enstaka plagg på den.

Personligen avråder jag från det. Enligt mig är kläderna antigen smutsiga, och då ska de in i tvätten, eller tillräckligt rena för att kunna hängas tillbaka i garderoben. På så sätt minskas ”mellanlandning av kläder”. Och ger dig även bättre överblick över dina kläder, som antingen finns i tvätten eller i garderoben.

Månadens projekt - sovrummet

Älskar denna smarta och snygga förvaringslösning kring sängen. Rymmer mycket samtidigt som det ger en lugnande enhetligt och ombonat intryck. Foto Note Design Studio

2. Övriga prylar som stökar till

Förutom klädesplagg så kan det finnas annat som stökar till det i sovrummet. Eller inte hör dit över huvud taget. Ta bort dessa saker för att få ett mer harmoniskt intryck.

3. Platsen under sängen

Hur ser det ut under sängen? Dammigt? Saker som skräpar ner där? Bestäm vad du ska göra med den här platsen. Har du tillräckligt med förvaringsyta i hemmet så kanske du vill ha platsen under sängen fri. Eller så behöver du nyttja den och då ska du göra det på ett effektivt sätt. Fundera igenom vad du skulle kunna förvara under sängen och se till att du införskaffar ändamålsenliga lådor ifall du redan inte har sådana.

4. Garderoben

Garderoben var månadens projekt i maj. Men den hör i högsta grad ihop med sovrummet. Så för er som av någon anledning inte hängde med på den eller gjorde en mindre del av den, så kommer det en ny chans här. Som jag skrev om i mitt förra inlägg så har jag även skapat en online-kurs som handlar om just hållbar ordning i garderoben. Om ni känner att ni behöver ta ett större tag om garderoben och verkligen organisera den ordentligt en gång för alla och känner att ni behöver en slags digital ordningskonsult, så kan ni gå kursen. Skriv PAULINA20 så får ni 20% rabatt fram tills den 31 juli.  Kursen hittar ni här.

Vilken nivå ni än väljer – stort lycka till med månadens projekt och vill gärna ta del av era framsteg och personliga reflektioner i samband med detta! Vill ni dela med er av bilder, så kan ni gärna göra detta på Förvaringsdrottningens facebooksida. Eller tagga mig på Instagram.

/Paulina

2 Kommentarer
  1. Veronica says:

    Hej Paulina!

    Tack för ett som vanligt välskrivet inlägg! Jag tänker nog lite tvärtom, eller så är det jag som ÄR lite tvärtom fniss.
    Jag kan inte sova gott varken med saker på väggen ovanför huvudet eller om jag vet att det är saker under sängen. Jag behöver så luftigt som möjligt för att få en bra sovmiljö. Inte ens när jag bodde i min lilla etta som ung funkade det med förvaring under sängen, så det blev till att rensa ut istället…

    Svara
    • Paulina says:

      Om du har upptäckt att det påverkar din sömn så är det ju smart att rätta sig efter det:)

      Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!