gammal elektronik

Rensa ut gammal elektronik – projekt vecka 44

Många tycker att det är lite läskigt att göra sig av med gammal elektronik som gamla mobiltelefoner, Ipads och datorer, på grund av att det finns personlig data på dessa. Och då tänker man kanske främst på bilder och filer. Men även lösenord som du har sparat på datorn eller mobilen – till din bank, mejl, sociala medie-konton och andra sajter – är ju känslig data som kan vara intressant för exempelvis identitetskapare. Det kan även finnas historik som talar om var du har surfat eller cookies med information.

Men du vill ju inte ha onödiga saker i ditt hem som bara tynger ner dig och ger dig dåligt samvete, eller hur? Så låt oss rensa bland gammal elektronik.

Checklista gammal elektronik:

  1. Samla ihop all gammalt elektronik som du inte längre använder: mobiltelefoner, datorer, surfplattor, kameror, objektiv,  gamla spelkonsoler, videospelare, IPod, MP3-spelare m.m.

  2. Gör din avgränsning – har du mycket som måste rensas i kanske du får dela upp det på ett par tillfällen? Du kan också föra över information från olika apparater till en extern hårddisk som du sedan går igenom när du har tid. Det som inte behöver rensas blir däremot lätt att hantera.

  3. Dela upp i sälj-, skänk- och slänghögar. Här nedan står vad du behöver tänka på beroende på hur du planerar att göra dig av med sakerna. Steg-för-steg om hur du rensar datorer och mobiltelefoner från känslig data och tips på hur och var du lättast blir av med dem och vad du kan sälja finns i boken.

gammal elektronik

  1. Gör dig av med allt det du rensat ut på något av sätten ovan.

  2. Detta är en riktig surdeg – i alla fall om du frågar mig. Så nu är du verkligen värld att fira!

Tips! När du skaffar dig nya elektroniska prylar framöver – försök att göra dig av med de gamla snarast, för då kanske det fortfarande går att sälja dem vidare, och då får du som mest betalt för dem. Och förhoppningsvis blir tröskeln lägre nu när du har gjort detta uppdrag och vet hur du ska gå till väga för att rensa.

Veckans projekt kommer i förkortad form från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”. Fotot är taget av Ulf Huett.

Vad tycker ni är svårast att göra sig av med vad gäller gammal elektronik? Ska bli kul att se vad ni lyckas göra er av med! Bilder får ni gärna dela med er på Förvaringsdrottningens Facebooksida eller på Instagram och pinga eller tagga mig så kan jag se och kommentera.

Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

8 Kommentarer
  1. Lena says:

    En dator, en skrivmaskin, en radio, ett par mobiler, en eltandborste och en hög småsaker rensades ut. Vad mycket man har som inte används! Bild på fb

    Svara
  2. Lilli says:

    Gjorde mej av med en hel del elektronik i v.38 projekt då man skulle göra sej av med saker. Men hittade ändå en stor klumpig laddbar ficklampa som vi aldrig använder ….så bort med den !!!

    Svara
  3. Jenny says:

    Jag får sån ångest av att slänga sms, känns lite som att slänga gamla dagböcker! Har alla gamla mobiler kvar pga det…..

    Svara
    • Paulina says:

      Håller med dig lite.. Men kan du inte ta kort på dem dem och spara digitalt?

      Svara
  4. Fröken Minimalist says:

    Ja, att rensa bland elektronik är verkligen bra att göra. Läste någonstans att genomsnittshemmet i Sverige hade flera kilo elektronik som inte används.

    Svara
    • Paulina says:

      Låter inte helt orimligt..

      Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!