Donald Trump - en av anledningar till ordning och reda trenden P1 Plånbok

Därför växer intresset för ordning och reda – P1 Plånboken

När jag började blogga för nästan 6 år sedan så fanns det ingen i Sverige som pratade om vare sig förvaring eller organisering av hemmet. Jag hittade inga bloggar om det och det skrevs inte så mycket om det i tidningar och magasin. Numera har flera av dessa magasin olika förvaringsspecial där extra fokus riktas just mot förvaring och organisering av hemmet. Numera finns det också flera böcker i ämnet och jag har ju själv gett ut två stycken. Det pratas mer om det på TV. Hur kommer det säg att intresset för organisering, förvaring och ordning och reda har blivit så stort? Den frågan fick jag i P1 Plånboken igår. Precis som jag sa i intervjun så är jag ju igen forskare, men utifrån mina egna iakttagelser så tycker jag mig urskilja sex stycken orsaker till detta:

1. Från knapphet till överflöd

Det tycks vara evigheter sedan, men det är egentligen bara en generation bort. Tiden, då våra resurser var betydligt mer knappa. Det var inte så länge sedan Sverige faktiskt var ett relativt fattigt land. Och det var inte så länge sedan som vi endast hade två TV-kanaler, en sorts filmjölk o.s.v. .. att välja bland. Numera är det överflöd på det mesta. Vi får till och med många saker gratis. Och det är lättare att bli med saker än att bli av med saker. Det som var fint tidigare – att spara på saker – har blivit lite ute.

2. Allt mindre tid

Trots alla tekniska framsteg så tycks vi ha allt mindre tid. Därför försöker vi effektivisera eller leasa bort vardagssysslorna  – vi prenumererar på en matkasse, har städhjälp och barnpassning. Vi vill definitivt inte lägga ner tid på att leta efter saker. Därför behövs ordning och reda. Att skaffa saker, äga saker och göra sig av med saker kräver också tid.

3. Välbefinnande

Dessutom har många märkt att vi faktiskt mår bättre av att inte ha det överbelamrat runt omkring oss. Att fundera över vad vi faktiskt använder och njuter av och göra sig av med resten. Att ordning och reda gör att vi bråkar mindre med varandra. Det finns rörelser som har växt på grund av detta, såsom feng shui,  minimalism och essentialism.

4. Compact Living

För alltfler är trångboddhet ett faktum. När man inte har så många kvadratmeter gäller det att hushålla med dem väl. Då ökar intresset för hur man kan optimera sin förvaring och då blir vi också mer benägna att vara kritiska till vad vi köper och göra oss av med sådant vi inte längre använder. Det finns helt enkelt inte plats för alla saker på samma sätt som tidigare.

5. Hållbarhet och delningsekonomi

Att använda begagnade saker har blivit trendigt igen. Det är hållbart. Därför finns det en marknad för saker vi vill göra oss av med. Tekniken och delningsekonomin gör det dessutom mycket smidigare än vad det tidigare har varit. Orkar eller hinner vi inte lägga upp saker på Tradera så kan vi få hjälp med det också. Har vi inte möjlighet att forsla bort bråtet så finns den hjälpen bara en app bort. Att det har blivit lättare att göra sig av med saker gör att det också blir av i högre utsträckning.

6. Osäker omvärld

Det finns en teori om att en osäker omvärld leder till att vi vänder oss inåt i stället och till det vi kan kontrollera. Vårt hem kan vi i högre grad kontrollera och då känns det tryggare att skapa ordning och reda där.

Donald Trump - en av anledningar till ordning och reda trenden P1 Plånbok

En osäker omvärld gör att vi vänder oss till sådant om vi kan kontrollera, exempelvis hemmet. Bildkälla: Reddit

Håller ni med om detta? Finns det några andra faktorer som ni tror bidrar till att ordning och reda efterfrågas mer? On ni vill lyssna på hela intervjun i P1 Plånbok, så finns klippet här. Det börjar 17.55 min in i programmet och varar i 9 minuter. Länken jag klistrade i skall leda precis till början av min intervju, men jag vet att det ibland inte funkar, så då får man i så fall flytta ”kulan” till 17.55.

/Paulina

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!