Rensa mobilen

Rensa mobilen – uppdrag vecka 39

Mobilen är nog vår mest använda pryl. Vi kollar den otaliga gånger per dag. Vi adderar ständigt saker till den, vilket gör den allt långsammare och upptar mer och mer av dess minne. Därför måste den rensas med jämna mellanrum.

Det som brukar ta mycket plats i mobilen brukar vara bilder och appar, men även SMS, MMS och mail kan ta upp mycket minne. Enklaste sättet att kolla upp detta är att gå in på mobilens Inställningar – Användning – Hantera lagring. Då får du upp en lista som visar vad din mobils minne används till. Nu beskriver jag hur det funkar på en IPhone, men jag utgår ifrån att liknande funktion finns även på andra smartphones.

Det kan också bli en riktig aha-upplevelse. För mig blev det en aha-upplevelse att upptäcka att mina podcasts var de som tog näst mest plats. Det hade jag verkligen ingen aning om. Även att IMovie tog ganska mycket plats, även om jag inte tycker att jag har så många videos inspelade.

Bilder och IMovie kändes för tidskrävande för tillfället, så jag bestämde mig att ta tag i Podcasts och meddelanden först. Sedan fanns det en hel del appar som jag inte använde, så det kändes också som en mindre tidskrävande uppgift att snabbt gå igenom dessa och rensa. Det fick bli min avgränsning.

Skärmavbild före. Status använt datautrymme före: 42,0 GB

Rensa mobilen

Jag tog faktiskt tid för att kolla hur snabbt denna uppgift kunde utföras.

PODCASTS

Jag tog bort 3 poddar. Det var inte så enkelt att göra sig av med dem som jag trodde. Några ville jag faktiskt ge en chans till. Men helt OK för en första gallring tycker jag. Vet precis vilka som kommer att ryka om jag inte lyssnar på dem tills nästa gång det ska rensas.

Tid: 10 minuter.

SMS

Försökte även här att rensa bort relativt snabbt utan att ta hänsyn till innehållet, dvs. ta bort konversationer eller meddelanden som var ren information.

Tid: 13 min

APPAR

Jag bestämde mig för att försöka ta bort 10 stycken relativt snabbt. Men jag var ju tvungen att gå igenom många för att se vad det var jag hade laddat ner och om det var värt att ta bort dem. Jag tog bort 10 st på 17 minuter och då var det inklusive att radera ett socialt mediekonto helt, vilket krävde inloggning och hantering av det innan jag kunde radera appen.

Som med all rensning så kan man återupptäcka saker som faktiskt är bra att ha. Jag såg att jag hade laddat ner Apotekets app Mina recept, där man kan kolla just vilka recept man har att hämta ut. Det är ju ett smidigt hjälpmedel.

Tid: 17 minuter

Totalt frigjorde jag 3,3 GB. Men det tog ändå sin lilla tid. Det som däremot är superbra med detta uppdrag är att du kan göra det var som helst och när som helst. När du sitter på bussen eller väntar i en kö. Du kan med andra ord nyttja de små luckor som du får och som annars inte nyttjas till något annat. Och då slösar du egentligen ingen tid alls på detta utan snarare nyttjar din tid till max.

Så nu är det er tur!

ARBETSGÅNG RENSA MOBILEN

  1. Gå in i Inställningar på din mobil och kolla vad som tar mest minne. Skriv upp eller ta en skärmavbild av hur mycket minne som upptas nu.
  2. Välj ut vad du tänker rensa den här gången. Ska du rensa bland bilder, podcasts, meddelanden eller ta bort onödiga appar? Eller blir det videor som ska gås igenom?
  3. Rensa bland det du har bestämt dig för att rensa. Ta gärna tid om du vill för att se hur snabbt det går och för att sporra dig att utföra detta snabbare och inte fastna i saker.
  4. Kolla upp hur mycket du har lyckats rensa.
  5. Då var det dags för en belöning!

Fick ni någon aha-upplevelsre när ni kollade utrymmet i mobilen? Vad valde ni att rensa och varför? Har ni några andra tips på rensa och organisera i mobilen? Dela gärna med er och kommentera här på bloggen, på Facebook eller Instagram om det passar er bättre.

Det här uppdraget borde funka för alla förutom er som inte har en smartphone. Men då har ni ju alltid er prioriteringslista att välja ur så att ni slipper att bli uppdragslösa:)

Stort lycka till!

/Paulina

2 Kommentarer
  1. Emma Lund says:

    Jag fick min aha-upplevelse när jag av misstag köpte en telefon med väldigt lite minne. Den blir snabbt full, vilket gjort att jag regelbundet måste göra den här rensningen och inte kan ha så många appar.
    Ett stort plus där är att jag lärt mig använda dropbox flera gånger i veckan för att spara mina bilder och filmer. Min man blev av med sin telefon i förrgår. Får han inte tillbaka den går vi miste om säkert 100 bilder på vår dotter. Hade det vart min telefon hade jag gått miste om max 10.

    Svara
    • Paulina says:

      Vilket bra kommentar och tips Emma! Tack för den insikten! Ja, ibland tvingar vissa till synes sämre lösningar oss at skapa bra vanor. Så synd med bilderna på er dotter dock! Har han inte kopplat upp den mot Icloud? Eller det kanske inte var en Iphone?

      Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!