Rensa och sortera bland utländska valutor – uppdrag vecka 28

Semestern börjar närma sig med stormsteg och eftersom jag vet att jag inte är ensam om det så tänkte jag att vi skulle ta oss an ett annat område som har med semestern att göra. Alla ska kanske inte ska utomlands just nu, men många åker på semester utomlands då och då och kanske har utländska valutor hemma.

Fråga nummer ett är om man ska växla in dem när man kommer hem. Jag tycker att svaret på den frågan är om du tror att du kommer att resa till ett land med den valutan inom de närmaste åren. Annars är det ju faktiskt enkelt hänt att åren bara rusar förbi och helt plötsligt så hittar man riktigt gamla sedlar och mynt och då kan två saker ha hänt: 1. valutan har tappat i värde, eller 2. valutan har utgått. Jag vet. Det andra tror vi inte händer speciellt ofta, man jag kan säga att det har hänt mig för något år sedan när jag gallrade bort valutor som Sven hade använt innan vi ens träffat varandra (och det var länge sedan). Så vad hände? Jo, flera av valutorna var faktiskt inte giltiga längre. Det är i övrigt svårt att växla mynt, så dem kan man skänka bort innan man lämnar ett land om man inte tänkte åka tillbaka dit snart. Så de valutor som vi numera behåller efter våra resor är dollar, euro, pund, zloty (Polen), kuna (Kroatien) och danska kronor.

Sedan gäller det så klart att förvara valutorna smart och rätt:) Och hur gör man då? Jo, mitt tips är att lägga varje valuta i en ziplock-påse. Man kan också märka påsen, men annars så ser man ju enkelt vad det är för valutor då påsarna är halvtransparenta.

Och så ska du hitta en logisk plats för dina utländska valutor. Jag förvarar dem i en vanlig kakburk faktiskt, som jag lägger i min reselåda. Så när jag ska packa så öppnar jag lådan och tittar igenom den och då får jag en automatisk påminnelse att ta med mig lite pengar. Det blir ofta en glad överraskning att man börjar på plus så att säga när man har lite pengar kvar från den förra resan. Burken borde egentligen vara kvadratisk för att vara mest optimal men jag gillar kakburken så mycket att det får vara så. Och så förvarar jag en reseplånbok där också, i viken jag lägger utländsk valuta innan jag ska resa, så har jag en så lätt plånbok som det bara går utan saker i som jag ändå inte kommer att använda utomlands.

Och så här ser det ut i min utländska myntlåda:

utlandska-mynt

ARBETGÅNG RENSA OCH SORTERA BLAND UTLÄNSKA VALUTOR

  1. Har du alla utländska valutor samlade på ett ställe? Om inte  – samla ihop dem.
  2. Sortera bland valutorna och ta bort valutor från länder som du inte tror att du kommer att besöka de närmaste åren.
  3. Växla in dessa valutor och få på så sätt ett tillskott till resekassan.
  4. Lägg olika valutor i olika behållare. Jag rekommenderar ziplockpåsar för de passar de flesta sedlar storleksmässigt, är halvtransparenta samt sköna att hantera i och med ziplocket.
  5. Ta gärna en bild och dela med dig av din lösning
  6. Lägg valutorna på ett logiskt ställe där du förvarar andra saker som har med resor att göra.
  7. Då var det väl dags att fira detta:)

Inget betungande uppdrag, eller hur? Om du har dina utländska valutor organiserade eller inga utländska valutor över huvud taget så kan du alltid ta tag i något tidigare uppdrag du inte har hunnit med eller något från din prioriteringslista. Eller så kan du helt enkelt ta lite semester:)

Stort lycka till med uppdraget!

/Paulina

2 Kommentarer
  1. Händelsevis says:

    Hoho, äntligen ett uppdrag jag redan är klar med! Vi har en reselåda som innehåller våra pass, alla valutor, reseplånboken, en extra bärrem till resväskan, multiadapter och vaccinationskorten. Eftersom vi nyss var utomlands är lådan nyrensad och fin 🙂 Vi gör som ni och behåller endast euro, dollar, danska och norska kronor. Allt annat görs av med på resan, det sista brukar bli dricks eller fika på flygplatsen. Några danska kronor är dock bra för oss malmöbor att ha hemma, man vet aldrig när det blir aktuellt med en köpenhamnstur 🙂

    Svara
  2. Lilli says:

    Var köper man påsarna i den storleken ?

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!