Allt du äger måste du underhålla – och förvara

 

stuffpile

Ibland känns det som att man översvämmas av saker i hemmet. Hade man lite ledig plats så är den snart slut. Var ska man stoppa allt som man köper på sig? För övrigt är det inte enbart saker som man handlar som kommer in i ens hem. Man får också prylar. Och det kommer in reklam genom brevlådan. Och barnen kommer hem med sina teckningar.

Så att behålla någon slags nettobalans gäller det att vara medveten på alla saker som entrar ens hem och försöka kontinuerligt göra sig av med prylar.

För att hålla nere antalet saker som smyger sig in i hemmet:

  • gå igenom posten och räkningar samma dag som de anländer och kasta det du inte behöver spara. Tacka nej till reklam så är du både snäll mot miljön samt besparar dig en arbetsuppgift att gå igenom dem och kasta.
  • är gratis verkligen gott? Behöver du verkligen det du erbjuds gratis och kommer du att ha använding av det? Annars kommer det bara att skräpa ner och ta onödig plats
  • det är lite tabu med att göra sig av med gåvor, men är det inte bättre att någon annan får använding av dem om du inte har det?
  • Alla mängderbjudanden som finns på allt från mat till kläder – tänk verkligen om du behöver det. Om du inte använder allt som ingår i multierbjudandet så var det faktiskt inte så bra deal i slutändan. Samma tänk gäller allt man köper för övrigt.
  • Barnens teckningar – OK – den var svår att göra sig av med om man inte vill betraktas som en hjärt- och historielös förälder..

Ett sätt är att faktiskt att hålla reda på hur mycket som kommer in genom dörren och försöka göra sig av med lika mycket. En som har gjort de till en dygd är Pernilla, som drivar bloggen Ekoenkelt i sin veckans in- och utlista, där hon spaltar upp nya saker som hon har fått/införskaffat och saker som hon har  gjort sig av med. Snacka om att hålla reda på sin konsumtion och hålla nere antal prylar i hemmet.

Och hur gör man sig av med saker på ett hållbart sätt?

  • Kan någon annan ha nytta av det? Sälj på Blocket. Eller på en loppmarknad. Eller second hand.
  • Annars skänk bort. Till vänner. Eller grannar.  Eller Myrorna. Eller behövande på exempelvis på Alla Kvinnors hus eller andra ideella organisationer.
  • Är något trasigt – kasta. I rätt container eller återvinningsplats. Åk till återvinningsstation om du ska göra dig av med möbler, vitvaror eller elektronik.

Så – vill du inte svämmas över och prylar – var kritisk över allt som kommer in genom din dörr och tänk på att kontinuerligt gå igenom dina saker och göra dig av med det du inte använder. (har du lite separationsångest från dina ägodelar, läs detta inlägg).

För allt du äger måste du underhålla (och förvara).

/Paulina

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!